Tomatklubben

Tomatklubben

Hej trädgårdsvänner

OdlingPosted by Åke Sat, May 16, 2009 18:33:41

Våren skenar iväg och det är redan maj månad. Det blommar överallt och ser jag ut genom köksfönstret så ser jag kastanjeblom och ett mycket gult rapsfält utanför. Det är en underbar tid som man skulle vilja sakta ner i slow motion. I växthuset växer tomaterna så det knakar och många blommar redan och har gröna frukter. Lite extra tomatplantor finns kvar för växthus och lite för kruka ute för den som bor nära och jagar billinga plantor eller ovanliga sorter.

 

Rätt gödsel.

Tänk på att om du vill ha goda tomater så gödsla med naturgödsel + ¾ dl vedaska och 1 msk benmjöl per planta. Eftergödsling med liknande mix från juli.

 

Virussmittade plantor.

Jag har sett 2 trädgårdsbutiker som säljer virussmittade plantor varav minst en fick plantorna från en grossist, troligen är det pepinomosaikvirus med gulvita fläckar på bladen. Köp absolut inte dessa plantor och klaga hos ägaren på att sådant säljs. Vi bör göra allt vad vi kan för att undvika detta virus. Troligen sprids det också med frön så det går inte att ta frön av smittade plantor. Gör vad du kan för att undvika spridning av detta virus som smittar vid beröring. Tar du i en smittat tomat från butiken och sedan tar i dina plantor är det kört. Var noga med kläder, handhygien och besöksrestriktioner till dina tomatodlingar. Skulle du drabbas så ta genast försiktigt bort dessa plantor och förpassa dem till soptunnan.

 

Odlarjord är ett stort problem.

Jag har under flera år köpt Jarletorvs såjord och gjorde så även i år. Men i år var den såjord jag började med annorlunda och en del sorter grodde bara till 20 %. När denna såjord, som verkade vara baserad på mald barkmull, vattnades blev den till något som mest liknade svart dy. Det blev byte till annan såjord för att få rätt groddbarhet.

Köpte i år yrkesodlarjord från Weibulls som brukar vara bra men i år räckte inte näringen i jorden under den tid som plantan skulle växa efter såjordslådan tills den ska planteras ut 25 cm hög. Det blev gula blad nedtill som signalerade kvävebrist och ett svagt gulaktigt mönster upptill i bladen som troligen signalerade magnesiumbrist.

Jag tycker den utveckling som varit de senaste åren beträffande odlingsjord är olycklig och hämmar trädgårdsintresset. Det tycks vara så att kvaliteten kommer i andra hand och att det gäller att maximera vinsterna. Detta är mot alla kloka principer och kortsiktigt. Man dödar ju sin egen marknad när man säljer dåliga produkter. Egentligen borde Jordbruksverket bestämma innehållet i all odlingsjord och varje leverantörs recept borde testas av och godkännas. Kunderna har svårt att välja och går man på att odla dyra plantor i ”5 säckar för 100 kr” tycker jag synd om dem. Den jorden är jordförbättringsmedel eller bra till att täcka jorden med för att slippa ogräs. Med en bättre jord hade trädgårdsfolket fått en bättre blomning och godare frukter och bär vilket gynnat hela branchen. Nu ska jag själv testa Emmaljunga jord för kommande år.

 

Lurade på gödsel.

Något annat som utvecklats helt fel och vi konsumenter blir lurade av är de flytande gödselmedel och även vissa fasta gödselmedel som finns i butikerna. Man talar ofta om huvudnäringsämnena NPK (kväve-fosfor-kalium). Kvävet står för planttillväxt men i höga doser hämmas blomning, cellerna blir större och mer känsliga för svampangrepp och plantan blir mer känslig vid hantering. Dessutom får frukterna dålig vattnig smak. Fosfor och kalium främjar rik blomning och smak. Rätt balans för växter man vill ska blomma rikligt är ca 31 % kväve (N), 16 % fosfor (P) och 53 % kalium (K). Nu är det så att kväve är billigt medan fosfor och kalium är dyrt. Andra ämnen som plantan behöver är mikronäringsämnen som koppar, molybden, bor, kisel, mangan, kalium, magnesium, selen, svavel, natrium, zink, järn m.f. Detta bör också finnas i en köpjord så att växterna kan utvecklas optimalt och dessutom ger det maten de ämnen vi behöver för att vara friska.

De flytande gödselmedel som säljs idag är nästan alla helt galna i balans mellan NPK med mest av billigt kväve och dessutom är de flesta mycket utspädda så man får betala ett enormt gödselpris. Möjligen kan dessa gödselmedel användas till gräsmattan och gröna icke blommande krukväxter.

Om ni inte kan använda eller få tag i naturliga gödselmedel som kogödsel, hästgödsel eller annan gödsel (där fågelgödsel har lite högt kvävetal) och kelp, vedaska, gräsklipp etc så rekommendera jag böndernas potatisgödsel NPK 11-5-18 mikro till alla era krukväxter, alla era grönsaker, alla era bärbuskar, alla era perenner, alla ettåriga växter och alla träd. Bojkotta fullständigt de utspädda dåliga gödselmedel som erbjuds idag eftersom de kommer att försämra ditt odlingsresultat. Tänk dock på att potatisgödselmedlet är koncentrerat – 10 gånger starkare än de flytande – så använd det försiktigt. Potatisgödseln finns i 25 och numera även 10 kg:s förpackningar och det finns även i en mindre förpackning (Weibulls). Man kan lösa upp det i vatten.      

 

Nu vill jag önska alla som läser detta en skön sommar och en god skörd.

 

De bästa odlingshälsningar 

 

Åke Truedsson